Woning | WB | Deurne

Deze typische burgerwoning werd op de benedenverdieping volledig omgevormd tot één grote ruimte met een grote visuele connectie naar de tuin. Een centrale lichtschacht wordt voorzien om natuurlijk daglicht binnen te trekken tot diep in de woning. Op de eerste verdieping biedt de opgetrokken traphal toegang tot de bestaande slaapkamer voorgevel, de nieuwe badkamer en slaapkamer in het nieuwe gedeelte.

De ingrijpendste werken werden aan de achterzijde van de woning uitgevoerd. De oorspronkelijke bouwdiepte werd gereduceerd. De bestaande achterbouw maakt plaats voor een nieuw volume van twee bouwlagen, die in hoogte en diepte aansluiten tegen de linkerburen. Als afwerking voor dit nieuwe volume werd een combinatie van gevelmetselwerk, bestaande uit schakeringen van grijstinten, met houten schrijnwerk geplaatst. De bestaande achtergevel werd geïsoleerd en bepleisterd.

Bij de uitwerking van het nieuwe volume stonden voornamelijk openheid, groen en privacy centraal. Met deze kwaliteiten in het achterhoofd wordt de slaapkamer aan de hand van een patio (met groendak) en de centrale vide (met lichtkoepel) gescheiden van de bestaande woning. Eveneens aan de achterzijde wordt het groendak mee ingezet als middel tot privacy en visuele verlenging van de tuin. De badkamer staat mee in connectie met de centrale vide, waardoor hier eveneens een natuurlijke lichtinval mogelijk is.

Aansluitend op de achtergevel werd een terras voorzien, afgewerkt in hetzelfde metselwerk als de achtergevel, met zitbank en plaats voor een eettafel. De tuinberging achteraan het perceel werd afgebroken waardoor de tuin vergroot werd. Hier werd plaats voorzien voor een houten terras met zithoek.

Voor de buitengevels werd gekozen voor FSC-gelabeld hout, en op de platte daken werd een groendak voorzien. De installatie is een condenserende gaswandketel met radiatoren en ventilatiesysteem C+.