Renovatie van een open bebouwing met een historisch karakter


Woning | PM | Duffel

Deze vrijstaande woning met art-deco elementen werd volledig uitgezuiverd zodat de bestaande architectuur terug beleefd kon worden

Opvallende kenmerken van de woning zijn het ronde raam in de achtergevel, de originele parketvloeren en de gestileerde plafonds.

De nieuwe ramen werden opnieuw in hout vervaardigd naar de originele elementen, de ramen werden niet behandeld om het oorspronkelijk karakter zo goed mogelijk te benaderen.

De uitbreiding achteraan huisvest de nieuwe keuken, en aan de zijgevel werd een achterdeur voorzien. Deze werden bekleed met latjes in zwart gebeitst ‘thermowood’ in verschillende diktes. Dit patroon werd in detail ontworpen om de woning een extra karakter te geven. Het hout loopt door tot boven de dakrand, deze werd erachter weggewerkt om de lengte van de latten te behouden. De ramen in deze uitbreiding geven ingekaderde zichten op de buitenruimte.

Intern werden de ruimtes gereorganiseerd naar hedendaagse eisen. Zo werd de bovenste verdieping geoptimaliseerd met een open badkamer met zicht op de tuin, aangrenzende dressing en slaapkamer. De kinderslaapkamers verkregen een aparte douchecel met toilet.

De voorste kamers op de benedenverdieping kregen hun oorspronkelijk grandeur, en werden gerestaureerd met aandacht voor het authentieke karakter.

In een tweede fase zal de garage die in eenzelfde architectuur als de woning werd opgetrokken, verbouwd worden naar een tuinkamer met annex terras.

fotografie: Luc Roymans