Woning | KS | Antwerpen

Deze klassieke herenwoning is een meergezinswoning. De opdrachtgever wenste de gelijkvloerse verdieping te renoveren tot open loft appartement.

De benedenverdieping werd naar achter opengemaakt en verhoogd voor binnentrekken van daglicht tot diep in de woning. De oorspronkelijke elementen van het herenhuis bleven behouden en extra in de verf gezet. De centrale trap en toegang tot de kelder werd aangepast naar hedendaags gebruik, maar behield zijn oorspronkelijk karakter.

De grote kamer scheidende binnendeuren werden gerestaureerd en teruggeplaatst, zo ook de marmeren schouwen. De oorspronkelijke tussenverdieping werd ingericht als slaapkamer, met hieronder de badkamer en de keuken in een aparte blok bekleed met notenfineer. Om toch voldoende open gevoel en licht in de slaapkamer te verkrijgen werd deze losgetrokken van de achtergevel, en een zijdelings licht voorzien tot op het plat dak. Centraal in het plat dak werd een koepel voorzien voor extra lichtinval.

Het schrijnwerk aan de achtergevel werd voorzien in stalen profielen die zo slank mogelijk gehouden zijn voor het architecturale karakter van de woning. Het origineel schrijnwerk in de voorgevel bleef behouden. Van de oorspronkelijke achterkoer werd een binnenpatio gemaakt in hout, met een niet verhard gedeelde in fijne kiezelsteentjes.

Voor de buitengevels werd gekozen voor strips met dezelfde kleur als de bestaande bakstenen, en op de platte daken werd een groendak voorzien. De installatie is een condenserende gaswandketel met vloerverwarming en een ventilatiesysteem C+.