Woning | KB | Berchem

Deze rijwoning behoort historisch tot een geheel van drie woningen gebouwd voor een familie begin 1900. Enkel deze woning heeft nog de originele gevel en indeling, de andere twee woningen werden zeer grondig verbouwd.

Het concept van de woning was het herstellen van het contact met de tuin, natuurlijk lichtinval tot in het hart van de woning, aansluiting bij de bestaande achtertuinen en fruitbomen die historisch deel uitmaken van de buurt.

De oorspronkelijke indeling van de woning bleef bewaard, enkel op de benedenverdieping werd de gevel gelijkgetrokken. Door gebruik te maken van de oorspronkelijke gevelopeningen werd er daglicht binnengebracht in alle ruimtes waarbij op ieder moment van de dag de beleving verandert.

Op de benedenverdieping werden lichte kleuren gebruikt om licht binnen te brengen, evenals in de traphal, op de eerste verdieping en zolderverdieping werden de vloeren zwart gebeitst voor een warmer gevoel.

Interieur en exterieur lopen in elkaar over, op de eerste verdieping werd een groendak geplaatst zodat vanuit alle raamopeningen in de badkamer het groen beleefd kan worden.

Het karakter van de bestaande architectuur en de nog originele elementen werden onderstreept en uitgezuiverd tot de essentie.

fotografie: Luc Roymans