Woning | AM |Antwerpen

Dit herenhuis situeert zich in de buurt rondom de Dageraadplaats. De uitdaging was om deze klassieke achtergevel een nieuw gezicht te geven, met behoud van de indeling en de zichten.

De architectuur van het herenhuis bleef ongeschonden, de klassieke indeling met badkamer en keuken in de achterbouw bleef behouden. Een andere belangrijke insteek was de relatie met de tuin en het doortrekken van daglicht tot in de woning.

Er is letterlijk een venster gecreëerd op de tuin, dit raam aan de keuken werd in de verf gezet door de aluminium bekleding door te trekken tot de omranding. Het raam geeft uit op de oude boom in de achtertuin. Voor de badkamer werd gekozen voor een gefilterd licht, zodat de inkijk verminderd wordt.

Voor de bestaande achtergevel werd gekozen voor een Japanse behandeling van het hout: shou sugi ban. Dit is het verbranden van de buitenste laag van het hout waardoor het een verkoold uiterlijk verkrijgt.

Het zwarte karakter van de gevel werd ook doorgetrokken in de nieuwe keuken die een zwart kookgedeelte en zwart eiland kreeg in contrast met witte kasten en deuren. In de kasten werd ook een vestiaire en een wc weggewerkt voor de traphal.

De tuin kreeg twee aangename zitruimtes, een terras met betontegels als eetruimte aansluitend bij de keuken, en een lig/zitterras in zwarte gebeitst’ thermowood’ van inlands grenen aan de achterzijde met ingebouwde kasten voor alle tuinmateriaal.

fotografie: Luc Roymans